neděle 3. října 2010

Dokumentovat, digitalizovat, archivovat

Jelikož jsem posedlý touhou vše dokumentovat, bylo nutné pořídit záznamové zařízení. Nechtěl jsem tady v neznámém prostředí zkoušet neznámé a tak jsem vše vyřešil před odjezdem.


Fotit či nefotit?
Ještě před pár lety byl digitální foťák výprask pro peněženku, dneska se položka dá přežít při zavedení úsporných opatření - inspirujte se vládou a budete mít každý na digiťák.


Podle čeho vybírat?
1) cena
2) objektiv aneb co vám tam nevleze (šířká záběru a světelnost), to tam prostě nemáte!
3) značka, pokud na ní trváte. Na trhový vlak naskočilo pár výrobců, jejichž výrobky mnohdy dohání a předhání dlouho uznávané symboly fotografického průmyslu a většinou je vždy předhání cenou.
4) co budete fotit, kdo jste (chcete opravdu tahat krosnu se zrcadlovkou nebo superzoomem, nebo chcete foťák šoupnout v obale do kapse v kalhotách?)


Koho se zeptat?
Můžete pátrat jako já, pročítat diskuze u vámi vytipovaných výrobků, ptát se prodejce, který vám odpoví "že by to fotoaparát měl umět". Vy si ale pak přečtete v návodu takovou větu, která informaci předanou prodejcem vyvrátí a tak víte zase kulové. Opravdu je lepší se sebrat a zajít si někam, kde vám přístroj vrazí do ruky a vy vlastně zjistíte, jestli vám v ruce sedí, jestli není příliš velký nebo malý. A hlavně uvidíte, jak moc si prodejce vymýšlí!


Pokud budete hledat konkrétní výrobky, určitě navštivte stránky www.nejlepsiceny.cz nebo www.heureka.cz. Pokud pak mohu doporučit obchod, pokud jste z Prahy, tak rozhodně www.fotoskoda.cz, kde obchodnici prodavane zbozi znaji jelikož ho testovali nebo minimalne zkouseli. Také se můžete stavit v www.megapixel.cz. První co uděláte, když navštívíte web, pročtěte si dotazy a diskuze. Většinou totiž všechny vaše dotazy zodpoví. Tedy, pokud se nezajímáte o novinku. V internetovém obchodě www.fotoexpert.cz mají sice nejlepší ceny, ale operátoři neví nic a obchodníci čtou manuály, kterým nerozumí... .


Všechny fotografie na tomto blogu jsou foceny fotoaparátem Sony DSC-WX1. Pokud se zatoulá fotka z jiného přístroje, bude uvedeno. Nikdy bych si Sony nekupoval, měl jsem pocit, že se hodně a zbytečně platí za značku. Dneska musím říct, že mě foťák neustále překvapuje a fotky z toho lezou nádherné - někdy je dobré prolomit ledy a zkusit.


Pokud je vaším snem stát se režisérem, nezoufejte. Většina foťáků točí HD, dejte si pozor na zoomování během natáčení. A pokud chcete Troška kvality, seženete i FULL HD!

Žádné komentáře:

Okomentovat