neděle 10. října 2010

Lustračka u Lojda

Každý, kdo se na západ pohrne za prací, by měl přinejmenším vědět, jak si založit účet v bance. Proto následující lingvistický úvod:


Open vs. Založit?
Povšimněte si prosím podobnost angličtiny a němčiny: open an account, ein Konto eröffnen vs. čeština - založit účet, stejně jako založit rodinu. Jelikož "Založit rodinu" vyžaduje trochu úsilí a námahy, nezřídka pak jisté způsobilosti jako například zodpovědnost, schopnost rodinu užit a další, dalo by se očekávat, že "Zakládání účtu" u nás doma bude těžší než "otevřít konto" v zahraničí, mluvíme tedy o západě, samozřejmě. Otevírání např. knih zvládají již malé děti a tato činnost nevyžaduje speciálních znalostí.


High Wycombe and its High Street!
O to víc jsem byl šokovaný, když jsem zjistil, jak složité a časově náročné je "Otevírání účtu/konta" v Anglii. Konkrétně se budeme bavit o městečku High Wycombe. Naschvál jsem napsal městečko, jelikož pro turistu toto město rozhodně nemůže být ničím jiným než městečkem. Už když se autobus proplétá uličkami na šířku jednoho auta a zrcátky pomalu vybíjí výlohy místních obchůdků, dostane člověk pocit, že toto nemůže být centrum. Se svými 77,178 obyvateli by mohl konkurovat Zlínu, o to víc když uvedu číslo 92,300: někdy se počítá do High Wycombe i část Hazlemer a při volném překladu jako Hazlimír si najednou připadáte jako v pohádce a koukáte kolem sebe, jestli nepůjde Harry ze školy...


Papírové centrum
Jistě to je centrum na papíře. V praxi jsem si tak nepřipadal. Proč? Když jsem vešel do Barclays Bank, kterou jsem nějakých 15 minut hledal, nechápal jsem, jestli se tu natáčí film pro Kalouska "Úsporná opatření" nebo jestli to je jen polní sídlo, asi jako polní nemocnice. Čekal jsem anglické zlato, mramor a nerez přinejmenším jako doma. Jistě, doma mám účet u FIO a jsem si vědom toho, že to není žádný luxus. Ti movitější, kteří si na to potrpí si jistě vybaví svoji pobočku KB nebo ČS a já je musím ubezpečit, že něco podobného by tady nenašli. Nejspíš není v módě provokativně vystavovat luxus, když nemůžete nabídnout žádné rozumné zúročení, že. To ti u nás zatím asi nepochopili. Zkrátka, když vpadnete do banky, čeká na vás celkem nízký strop - žádné sály a haly, vlevo pár židliček, recepce, kde vás paní odbaví. Já jsem čekal asi 7 minut v řadě než jsem se dostal k informacím, pak jsem dostal informaci že budu čekat nejspíš další dva (číslicí 2 nebo II !!!) dny a tak jsem raději sednul na židličku poblíž. Anglická paní řekla, že si musí zkontrolovat schůzky a podívá se, jestli by ve středu bylo možné někam nacpat jednoho čecha (make an appointment). Nakonec se místo našlo a já jsem se pro jistotu nechal zapsat. 11 hodin, středa. Bylo mi řečeno, že to bude asi na hodinu... a měl jsem chuť si nezakládat účet, ale něco jiného, nejspíš na vřed...


Lustračka jak u tajných!
Z banky jsem vyšel zcela znechucený, opravdu jsem nečekal byrokracii podobnou Německu. Tak já chci účet, oni dostanou peníze... a mám čekat dva dny a ještě to bude trvat hodinu? Vzpomněl jsem si na FIO nebo mBank a zasmál jsem se v duchu. Nevadí, nebudu si kazit den, začínalo pěkně svítit slunko a užíval jsem si krásy města. A rozhodl jsem se zajít ke konkurenci, tak jsem vpadnul do Lloyds Bank. Sice se mi nelíbí tolik jejich logo ani firemní barvy, ale co už, říkal jsem si - zvykneš si, člověk si zvykne na všechno!


VIP lidi, VIP jednání!
Na řadu jsem se dostal během dvou minut, zdržoval jen jeden pán, který si byl kontrolovat kartu a jelikož v bance zahlédl nějakou svou známou, dali se do řeči. Příliš si nevšímal "ženy za pultem" a hlasitě dával najevo své překvapení a jak jsem zaslechl, neviděli se asi 25 let, takže se dá pochopit radost ze setkání po tolika letech. Nikdo se nerozčiloval, je to přeci jen zákazník. A pak jsem se dostal na řadu já. Hned na úvod jsem řekl, že jsem cizinec, aby si nemysleli, že tam budu posílat kontejnéry Šterlinků a chtěl jsem si také ověřit, jak budou reagovat a ochotní, když přijede výchoďák. Byl jsem překvapen, velmi! Paní mi řekla, že jestli budu moci chvilinku počkat, někoho sežene na informace a půjde to se mnou vyřídit, založení účtu je tak na hodinu. Tak jsem se zaradoval. Odešli jsme nahoru do kanceláře, kde byl počítač a plno propagačních materiálů. Dostal jsem kafe a hodnocení mé angličtiny, které mě vyloženě podrazilo kolena až jsem si sednul do pohodlného křesílka. Paní totiž řekla, že si nebyla jistá, jestli jsem cizinec, když jsem začal mluvit a že mám jen nepatrný akcent - to už stojí za trochu radosti.


Dokumenty a trocha osobních informací
Co potřebujete k založení účtu? Podle toho, co jsem zjistil, je to různé. Po mě chtěli jen pas (nebo ID Card nebo-li občanka), dále jsem měl potvrzení o práci z Bellhouse Hotel. Nechtěli ani výpis z českého účtu za poslední 3 měsíce, jako například potřebovali v Barclays ani další dokumenty. Čekal jsem problémy, ale byl jsem překvapený. Podle toho, co jsem vyzvěděl od Lilly, se jí ptali v Barclays snad na všechno: pohovor opravdu trval hodinu, ptali se jí co dělala, co dělá, jaké má plány, koníčky ... a další detaily. Takže, pokud trváte na modré barvě, kterou používá Barclays, připravte si odpovědi na otázky typu "Co jste dělali 3. března 2007", "Kdy jste naposledy měli smažák s hranolkama" a "Kolik projelo včera vlaků na trati Přerov - Olomouc".


Nemusíte se přizpůsobovat, účet se přizpůsobí vám!
Teď bych rád vysvětlil, proč v bance vyzvídají, kolik budete zhruba měsíčně na účet posílat, jestli plánujete zůstat v Anglii a koupit si auto, případně šetřit na dům a další. Chtějí vám totiž nabídnout nejlepší možný účet, tedy přesně vám na míru. A že to opravdu dělají dobře, to jistě nemusím zdůrazňovat! Standard, za který u nás zaplatíte nemalé peníze, je zde samozřejmě zadarmo. Ale pozor, o účet zdarma - tedy účet BASIC - si musíte říci sami. I s mou minimální mzdou se mi totiž přilepil na tělo účet SILVER (takže stříbro, pořád byla rezerva na GOLDEN). Rozdíly jsou celkem velké a výhody, které stojí měsíčně 7,99 GBP nejsou zanedbatelné. Pokud máte auto, ve stříbrném účtě je něco jako havarijní pojištění - kdykoli kdekoli se vám něco stane s autem, zavoláte místní AA (něco jako ABA nebo žlutý anděl u nás) a bezplatně vám auto odtáhnou, opraví. Dále je v účtě zahrnutá karta na mezinárodní platby, kdy se při platbách v zahraničí platí jen zanedbatelné poplatky při výběru hotovosti v bankomatu. A plno dalších výhod. Já, ačkoli jsem si zvolil BASIC vedený zdarma, mám pořád zadarmo Internetové bankovnictví, Mobilní bankovnictví (tedy ovládání svého účtu přes mobilní telefon), 2 spořicí účty (1 klasický a ten druhý má limitovaný měsíční vklad omezený na 250 GBP a úrokovou sazbu na 2,5%). Obálky s kódy a hesly mi došly ve středu a čtvrtek, přičemž v bance jsem byl v pondělí po 3. hodině odpolední, takže předpokládám, že v pondělí toho moc vyřídit nestihli. Neméně jsem byl překvapený, když mi došel informační leták - tedy tak, jak jej znáte: křídovaný papír - barevná brožurka obsahující naše služby a blablablabla,... - jen s tím rozdílem, že je na přední straně něco jako "Vítáme Vás pane Martin Koci" vytištěné přímo z tiskárny. Uau, pomyslel jsem si, tady je důležitý asi každý!


Závěr?
Zkrátka a dobře, i tady jsou nejspíš mezi banky rozdíly. Kromě již zmíněných Barclays a Lloyds TSB jsou další jako Santander, HSBC a Royal Bank of Scotland. Než někam poletíte natěšení na super anglický přístup (a zvuk jména banky), poptejte se. Nikdy nevíte, jak funguje pobočka ve vašem místě a jaké jsou tam zvyky. Jak to chodí na poště, to se dozvíme v příštím povídání, jak se posílá pošta s platbou přes poštu, úspěšně až na druhý pokus :)

Žádné komentáře:

Okomentovat