pátek 10. června 2011

O5 zpatky do psani

Zdravim sve skalni posluchace, kterych sice neni prilis mnoho, o to vice jsou skalni a o to vice me tesi pro ne psat. Uz z toho duvodu, ze to neni ani za penize, ani kvuli slave a neposledne, ani kvuli prodejnosti tohoto blogu. Nepisi z nutnosti, vse rikam z radosti.

Tato cesta zacala velmi spravne, tedy tak, jak zacina kazda cesta silence, ktery si nic o dane zemi nezjisti, koupi si letenku a jako spravny konzumnik, vyda se na letiste a vyrazi. Na letisti ho pak vyzvedne rezident dane zeme, odveze si ho domu, mluvi s nim anglicky, zjednodusene receno, Zikmund s Hanzelkou by me nejspis umlatili nejakym kusem motoru z Tatry, kdyby me videli a ja o sobe prohlasil, ze jsem cestovatel. Ale co s tim nadelate, Google StreetView je velmi rozsireny, zeme je nasnimana asi tak podrobne jako vase zuby u zubare v kartotece, vse se da zaridit jednim telefonatem do banky a vse se da koupit jednim sejmutim vasi kreditni karty. Zivot se stava tak jednoduchym, ze nam nezbyva nez cestovat jak jinak nez konzumne. O to vice pak clovek touzi po tech starych dobrych dobach, kdy mu jednoduse slo o zivot, kdyz byl blbec. Dnes je to nejspis, ostatne jako vsechno ostatni, ... naopak.

Ale zpatky k cestovani. Anglii jsem nechal ulezet a vsechny dalsi detaily ohledne meho pobytu doplnim pozdeji. A to z jednoho prosteho duvodu: chtel jsem ji nechat ulezet, asi tak jako to delam s Francouzstinou, protoze kdyz neco zacnu hodne nesnaset, chce to na chvili jit od veci, ... a pak se k ni za cas vratit. Navic si myslim, ze s odstupem casu se rozhodne budu divat na veci objektivneji, coz mym recenzim minimalne na fakticke spravnosti jenom prida.

Do Finska jsem se tedy vydal v lete. Do jake miry si Finsko zamilujete nejspise bude zalezet na tom, kdy se sem vydate. Ja jsem cirou nahodou zvolil leto, protoze do zimy jsem nemohl cekat a tak zazivam to nejpodivnejsi leto ktere jsem kdy zazil. Uz z toho duvodu, ze tma tu prakticky neni nikdy. Vecer, tedy kolem 10. hodiny slunce zaleze za obzor, tam do nej jeste dalsi 4 - 5 hodin pere tak, ze obzor sviti jako nazhavena plotynka a pak zase z poza obzoru vyleze. Tudiz je tu porad dobre videt, svitit pri rizeni musite jen diky neomezene omezene legislative evropske unie. Takze si porad pripadate, ze je odpoledne, maximalne vecer a to celou noc, to vas pak popohani porad nejit spat... az kdyz jsou 3 hodiny rano, pripadate si tak nejak jako prave probuzeni uprostred noci ve 4 odpoledne. Jako uvod by to stacilo, dalsi uryvky budou pasaze z deniku, ktery se tvari jako zcela neutralni, ale ve sve skutecnosti je zcela profinsky. Jen pockejte, napadne snih, na pulrok se setmi... a hned bude protifinsky, nejspis. Zatim je to sranda, ale na zimu radeji nemyslim.

Žádné komentáře:

Okomentovat